Ce sunt dependențele
Dependențele sunt atașamente fizice și semifizice de substanțe care în mod impropriu creează o anumită stare pe care o numim în mod eronat ”plăcere”.
Dependențele se regăsesc însă și în anumite obiceiuri și activități care devin compulsive în timp și interferează cu responsabilitățile de ordin social și familial.
Persoanele care dezvoltă dependențe nu realizează însă că modul în care acționează este în afara controlului lor și provoacă probleme atât lor, cât și celor apropiați. Adesea, tendința este de a confunda dependențele cu obiceiuri și astfel trec netratate ani de zile.
O caracteristică definitorie a acestora este că te regăsești în incapacitatea de a pune stop utilizării unor substanțe sau obiceiuri disfuncționale.
Dependențele sunt componente psihologice sau fizice în care subiectul se află în imposibilitatea de a controla aspectele acestora, fără un ajutor exterior. Mai mult decât atât, subiectul se regăsește în postura de a manifesta anumite simptome în lipsa substanței sau activității de care e dependent, cum ar fi simptome fizice specifice sau dorința acută de a consuma substanțe ori de a repeta comportamente pentru a obține acea stare de bine, care se mannifestă prin euforie, senzație de putere, energie, relaxare, sau pur și simplu ca o înlăturare a disconfortului psihic (neliniște, tulburări de somn etc.)
Cele mai cunoscute dependențe sunt cele de substanțe:
- alcool,
- tutun,
- droguri,
- medicamente,
- halucinogene.
A doua mare categorie de dependențele de comportament, care înseamnă:
- sex,
- pornografie,
- jocuri de noroc,
- jocuri video,
- spiritualitate,
- cumpărături,
- alimente,
- durere.
În aceeași sferă a activităților care ne afectează relațiile cu noi înșine și cu ceilalți se regăsesc și:
- tulburări ale controlului impulsurilor: jocuri de noroc,
- tulburări explozive – acte agresive și compulsive,
- comportament cleptomaniac (furtul compulsiv),
- piromanie (acte de incendiere compulsive).
Cauzele dependențelor: istoricul familial, stresul, gândirea negativă, anxietate, depresie, durerea cronică – emoțională sau fizică.
Dependențele se tratează în general de către un psihoterapeut sau psihiatru în cazuri grave, dar se pot rezolva și prin creșterea inteligenței emoționale și dezvoltarea personală.
Cum apar dependențele
Deși au un impact negativ și pot distruge viața celor care se confruntă cu ele, precum și a apropiaților acestora, dependențele sunt mult mai comune decât am crede. Spre exemplu, în 2021, conform unui studiu, aproape 21 milioane de americani se confruntau cu cel puțin o dependență și doar 10% dintre ei făceau tratament. Iar la nivel mondial, situația este mult mai gravă.
Dependențele apar pe fondul unei traume și sunt un coping mechanism. Majoritatea oamenilor își găsesc refugiul într-o dependență după ce au pierdut o persoană dragă: mamă, tată, partener, copil, frate sau poate un prieten drag sau atunci când se confruntă cu un eveniment negativ, care îi afectează puternic.
Ele vin ca un răspuns la traume pe care nu știm cum să le depășim în momentul în care apar în viața noastră, atunci când nu ne simțim în largul nostru și nici nu manifestăm fericire în viața noastră. În dependență, devenim prizonierii unui circuit care pare să genereze ”stări de bine”, adică exact ceea ce lipsește din viețile noastre în momentul respectiv. Astfel, încep să apară consecințe în toate aspectele vieții, iar cei din jur ajung să îl învinovățească, să îl acuze pe dependent. Ceea ce trebuie menționat aici este că exact aceasta este o atitudine care îl va face să se afunde și mai mult în dependență, pentru că deja se confruntă cu sentimente negative. Un astfel de mediu devine propice pentru dezvoltarea și agravarea dependențelor.
Ce sunt adicțiile
Adicțiile sunt comportamente compulsive lipsite de autocontrol, față de alte persoane.
Ele sunt definite ca și dependențe față de partenerul de viață în general, precum și față de părinți, copii, frați, prieteni etc.
Semne care trădează dependența emoțională/adicția față de o persoană:
- teama de abandonare a acesteia,
- te îngrozește gândul că te-ar putea părăsi sau dispărea,
- teama că nu simte la fel pentru tine,
- gelozia extremă,
- atașamentul compulsiv față de ea,
- prioritizarea sentimentelor persoanei pe care o iubești,
- prezența acesteia este singura care îți asigură liniștea și fericirea,
- frica de singurătate,
- lipsa sensului vieții fără persoana respectivă.
Toate aceste aspecte sunt total nesănătoase, atât pentru tine, cât și pentru persoana respectivă.
O relație bazată pe adicție față de partener nu poate fi decât toxică.
Pentru a ieși dintr-o situație de adicție față de o persoană, este necesar mai întâi să accepți că ai o problemă de acest gen, prin recunoașterea emoțiilor și comportamentului tău.
Învață să observi ce simți și cauzele a ceea ce simți, să-ți dezvolți inteligența emoțională și să înțelegi motivația din spatele fiecărei acțiuni.
Acceptându-ți adicția, ești în măsură să te controlezi și să îți modifici reacțiile.
Crește-ți stima de sine, pune-te pe primul loc, înțelege și acceptă că ești unic și diferit, că evoluezi individual și că nu depinzi decât de propriile tale alegeri. Poți alege să fii fericit sau să te autosabotezi.
Și nu uita, indiferent care este dependența sau adicția ta, aceasta poate fi depășită cu ajutor din exterior. Dacă te găsești într-una dintre aceste situații, programează o ședință de coaching 1 la 1 și hai să discutăm despre cum îți poți îmbunătăți calitatea vieții!