Cum setăm limite sănătoase

Adesea, suntem tentați să permitem celor din jur mai mult decâte ne-ar face bine. Fie din dorința de a nu-i supăra, de a ne face plăcuți sau pentru că parinții ne spun, când suntem mici, că nu e frumos să refuzăm, le permitem celor din jurul nostru să acționeze într-un mod care ne rănește sau ne afectează.

 

Limitele, însă, pe cât de neplăcute pot fi, pe atât sunt de necesare în relațiile cu ceilalți. Acestea ne protejează, ne ajută să avem grijă de noi înșine și de starea noastră emoțională și totodată contribuie la a ne cunoaște pe noi înșine și la a avea grijă de valorile și principiile pe care le avem. 

 

Pentru cineva însă care nu este obișnuit să spună ”nu” sau să vorbească despre cum se simte, poate fi dificil să seteze limite celor din jur. 

 

Însuși emoțiile noastre ne pot afecta în procesul de setare a limitelor cu cei dragi, de teama de a nu-i supăra, de a nu îi îndepărta sau chiar de a nu fi judecați.

 

Tipuri de limite:

  • fizice: cele referitoare la corpul, casa sau lucrurile noastre,
  • spirituale: cele necesare pentru a ne afirma și proteja în același timp valorile și credințele fundamentale,
  • legate de diferite tipuri de relații, dintre care amintim pe cele care pot implica manipulare, exploatare etc.,
  • emoționale: acele limite care ne ajută să ne păstrăm echilibrul emoțional,
  • mentale: limitele care ne oferă libertatea de a gândi liber, a avea și a afirma popriile opinii.

 

Ce înseamnă însă limitele sănătoase?

Să ai limite sănătoase înseamnă, pe de o parte, să le comunici celor din jur care sunt limitele tale și, în același timp, să le respecți pe ale lor.

 

Iată câteva exemple de limite sănătoase de care să ții cont în relațiile interpersonale:

  • respectarea intimității,
  • să ceri fără să pretinzi sau să insiști,
  • să nu îți impui convingerile asupra altora,
  • să accepți un refuz fără să judeci,
  • să nu te simți îndreptățit să iei ce nu este al tău,
  • să nu decizi pentru altcineva.

 

Limitele depind în totalitate de noi înșine și nu pot fi impuse celorlalți. Cu toate acestea, este foarte important cum le comunicăm, pentru ca ei să fie conștienți de ele și să le înțeleagă pe deplin. Nu le putem interzice celorlalți ce să nu facă, însă le putem spune care sunt consecințele anumitor acțiuni și cum ne fac acestea să ne simțim. În acest fel, limitele oferă totuși posibilitatea de a face alegeri.

 

Un factor foarte important însă în stabilirea limitelor este felul în care le transmitem celorlalți care sunt limitele noastre.

 

Cum comunicăm limitele 

Nu ne putem aștepta ca ceilalți să ghicească sau să anticipeze care sunt limitele noastre, cum am vrea să fim tratați sau ce nu acceptăm sau ne rănește de la cei din jurul nostru. Toți suntem diferiți și ce poate fi deranjant pentru o persoană poate fi acceptabil pentru o alta și viceversa. 

 

De aceea, contează foarte mult cum comunicăm limitele:

  1. Nu lăsa loc de interpretare. Un exemplu potrivit aici ar fi să înlocuim o expresie de genul: ”vreau să te porți frumos cu mine” cu ”mă aștept să îmi răspunzi atunci când vorbesc cu tine” sau ”nu accept să mă jignești”. 
  2. Este important să fii consecvent în aplicarea limitelor. Dacă azi transmiți că ceva nu este potrivit, apoi mâine spui că ești de acord cu lucrul respectiv sau îți e indiferent, doar pentru ca poimâine să te răzgândești, nu vei stabili niciodată limite sănătoase. Dimpotrivă, îi vei face pe cei dragi să fie confunzi și nu vei fi niciodată credibil în setarea limitelor sănătoase pe care ți le dorești. 
  3. Formulează doar limitele pe care ești dispus să le pui în aplicare. Odată ce ai setat o limită, asigură-te că tu însăți o respecți, altfel îți vei pierde credibilitatea.

 

Fie că ești deja obișnuit să setezi limite sau acum vrei să începi să faci asta, trebuie să ții cont întotdeauna că primul pas și cel mai important rămâne să nu te mai simți responsabil de sentimentele celorlalți. Atât timp cât vei avea mai multă grijă de sentimentele celorlalți decât de ale tale însuți, nu vei putea niciodată să setezi limite sănătoase. 

 

Dacă întâmpini dificultăți în setarea limitelor sănătoase și crezi că ai nevoie de ajutor, programează o sesiune de coaching și hai să găsim împreună cea mai potrivită soluție!

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *