Cum îți setezi obiective realiste?

Ce sunt obiectivele

Obiectivele sunt ținte pe care le ni le setăm în momentul în care avem niște nevoi fie neîmplinite, fie de evoluție, pe orice plan.

Dacă obiectivele noastre sunt realiste, aflăm printr-o analiză a resurselor pe care le avem pentru atingerea lor.

Cu toate acestea, suntem tentați să ne setăm obiective la început de an, de fiecare dată când întâmpinăm o provocare și simțim nevoia de schimbare sau când pur și simplu avem impresia că ar trebui să fim în alt loc decât unde ne aflăm în prezent. Cu toate acestea, nu întotdeauna obiectivele pe care le setăm sunt și realiste, adică nu țin cont de resursele de care dispunem în momentul respectiv și, astfel, ajungem să ne confruntăm cu frustrări, să credem că nu suntem suficient de buni sau că nu vom evolua niciodată.

Pentru a fi însă siguri că nu ajungem în această situație și că obiectivele pe care le avem pot fi atinse prin pași concreți, cu resursele pe care le avem, trebuie să ne asigurăm că setăm obiective realiste.

3 pași pentru setarea obiectivelor realiste

  1. Aflarea nevoii. Primul pas pentru stabilirea unui obiectiv este aflarea nevoii. De exemplu, dacă avem nevoie de mai mulți bani, ne vom stabili un obiectiv prin care să avem mai mulți bani: un job nou, implicare în anumite proiecte, o introspecție a abilităților, calităților, pasiunilor personale, analiza vocației reale, etc. În acest fel, pornind de la nevoia identificată, putem identifica și soluții prin care să răspundem la această nevoie și pe care să le transformăm în obiective concrete, adică să putem lucra la îndeplinirea lor.
  2. Resurse necesare. După ce ne-am stabilit obiectivul, urmează să stabilim dacă obiectivul poate fi atins în mod real, iar pentru acest lucru avem nevoie de găsirea resurselor. Degeaba ne dorim să ajungem pe Lună, dacă nu avem resursele pentru a ajunge măcar până la centrul NASA. Așadar, trebuie să fim sinceri cu noi și să vedem obiectiv de ce resurse avem nevoie și de care și dispunem în mod realist, pentru a ne putea îndeplini respectivul obiectiv.
  3. Crearea unui plan. Următorul pas este setarea unui plan propriu, a unor pași pe care va fi nevoie să-i parcurgem, într-un timp limitat, impus încă de la început. Doar în acest mod putem urmări progresul și putem considera obiectivul ca fiind bine setat, pentru că altfel rămâne doar un vis pe care am vrea să îl îndeplinim, fără un plan de a trece la acțiune.

Astfel, ne vom ajuta de o agendă și vom nota fiecare pas pe care trebuie să-l parcurgem, acesta în sine reprezentând un obiectiv. Ne vom nota și fiecare emoție pe care o simțim atunci când trecem la următorul pas, pentru a conștientiza ceea ce simțim atunci când evoluăm către atingerea scopului final.

Nimic nu este simplu, dar nimic nu este imposibil. Fiecare dintre noi dispunem de resurse inimaginabile pentru atingerea unor obiective care să ne aducă satisfacții imense pe toate planurile.

Cum să începi să îți setezi obiective realiste

De obicei primul obiectiv care ne vine în minte corespunde nevoii imediate, urgente. Iar acela ar trebui să constituie prioritatea noastră.

Să îți stabilești obiective în sine poate fi o provocare, însă, dacă îți răspunzi la întrebări precum ”Ce pot face diferit?”, ”Ce mă ține pe loc?”, ”De ce aș avea nevoie acum în viața mea?”, totul va deveni mult mai ușor.

Gândește-te la ce simți, la ce emoții ai, atunci când vorbești despre dragoste, bani, carieră, prietenie, familie etc. Dacă ceva din acestea îți trezește o emoție puternică de bucurie, de exaltare sufletească, atunci pune-o pe lista ta de priorități și fă-ți timp să-ți împlinești ceea ce simți că-ți lipsește cu adevărat.

Totul depinde de tine și de voința ta! Găsește o motivație puternică să lucrezi la visul tău, la împlinirea ta! Amintește-ți însă că fiecare dintre noi e diferit și ce a funcționat pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru tine. Ține minte întotdeauna că ești total responsabil atât de succesul, cât și de eșecul tău și doar de tine depinde să îți atingi sau nu obiectivul.

Dacă, de exemplu, îți dorești să economisești, poți începe prin a-ți seta o sumă lunară pe care să o pui deoparte lună de lună și să îți monitorizezi progresul, pentru că te va menține motivat și îți va da un motiv în plus să continui. În același timp, dacă vezi că nu simți niciun fel de satisfacție pe măsură ce te apropii de obiectivul tău ci, dimpotrivă, ești tentat să renunți, ești stresat din cauza asta și nu simți că îți aduce împlinire, s-ar putea să nu fi fost ceea ce aveai nevoie și atunci e momentul să reconsideri.

Ai grijă, însă, să nu cazi în plasă și să fie chiar zona ta de confort cea care te ”păcălește” să crezi că nu îți doreai asta de fapt.

Iar dacă simți că ai nevoie de ajutor, că nu știi de unde să începi și ai renunțat de fiecare dată când începeai să lucrezi pentru atingerea obiectivelor tale, te invit să ne cunoaștem și să parcurgem împreună acest drum, pentru ca, la finalul ședințelor de coaching, să îți îmbunătățești calitatea vieții și să ajungi acolo unde îți dorești.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *