Ce este motivația și cum o atingem

Deseori vorbim despre motivație, deși mulți dintre noi nu știm cum să o definim exact sau unde să o căutăm.

Motivația reprezintă rațiunea pentru care ai un scop.

Dacă nu știi exact “ DE CE” dorești sau faci un lucru, undeva există o problemă. Asta înseamnă că ar trebui să te întrebi dacă obiectivul este al tău sau este determinat de ceilalți.

 

Pentru a afla dacă ești într-adevăr legat de obiectivul tău, îți propun câteva întrebări:

  • Îmi doresc real să ating acest obiectiv sau doresc doar să demonstrez celorlalți că pot?
  • Simt presiune, stres când mă gândesc la ceea ce urmează să fac pentru atingerea obiectivului meu?
  • Cunosc motivul pentru care doresc să-mi ating acest obiectiv?
  • Voi fi satisfăcut în urma atingerii obiectivului meu?
  • Cum ma vizualizez la sfârșitul demersurilor pentru atingerea obiectivului meu?
  • Sunt stresat și găsesc motive de amânare pentru a-mi atinge obiectivul?
  • Voi fi fericit și împlinit după atingerea acestui obiectiv?
  • Mă va ajuta să evoluez acest lucru și să-mi doresc mai mult de la propria persoană?

 

În primul rând, motivația este cel mai puternic proces cognitiv, care stă la baza tuturor celorlalte. De la motivație pleacă orice acțiune în orice direcție a vieții noastre.

 

Ce este motivația

Motivația reprezintă cel mai puternic proces cognitiv, este ancora de lansare pentru îndeplinirea unui obiectiv pe care ni-l propunem.

Te poți referi la motivația ca la ”focul” ce arde înăuntrul tău, acea dorință aprigă de a duce la îndeplinire un boiectiv despre care crezi că este foarte important. Este puterea cu care te trezești în fiecare dimineață, gata să treci la acțiune pentru a fi cu un pas mai aproape de obiectivele tale. Este alimentată de dorință și ambiție și totodată ne ajută să progresăm, pentru că ne determină să trecem la acțiune pentru a ieși din starea în care ne aflăm în prezent și a face ceea ce este necesar pentru a ajunge acolo unde ne dorim.

De aceea devine și mai puternică atunci când ai o viziune, o imagine clară a ceea ce vrei, fiind una dintre cele mai importante chei către succes. 

 

Cum să devii motivat

După cum probabil știi, ceea ce ne motivează are 2 origini: intrinsecă, adică vine din interiorul nostru, sau extrinsecă – e ceva din afara noastră, independent de persoana noastră.  

Motivația intrinsecă reprezintă accesul la propriile resurse pentru reușită. Fiecare dintre noi deține un potențial interior extrem de mare pentru a ne mobiliza, ambiționa să parcurgem pașii necesari pentru îndeplinirea unui vis, a unui obiectiv. 

Pentru a accesa motivația care să ne ajute să ne îndeplinim toate obiectivele, este nevoie să parcurgem mai mulți pași:

  • Cel mai important este să identificăm care este potențialul interior pe care îl avem. 

Iar asta vine odată cu ieșirea din starea de confort și de ”nu pot” și intrarea către ”totul depinde de mine”. 

  • Al doilea pas este acceptarea unor provocări mici, care ne demonstrează că putem avea satisfacția reușitei. 

Și tot așa, pe măsură ce câștigăm mai mult curaj, ne vom accesa resursele pentru provocări și obiective mai mari.

Un exemplu de motivație intrinsecă puternică îl găsim în mobilizarea persoanelor pentru a urma un plan de slăbire sau o dietă. Majoritatea persoanelor renunță după prima săptămână de dietă, revenind la aceleași greșeli și excese alimentare. Unii dintre aceștia nu recurg deloc la motivația intrinsecă și așteaptă minuni peste noapte, descurajându-se complet după câteva zile și resemnându-se cu gândul că nu vor putea să fie niciodată slabi.

Motivația personală înseamnă să creezi toate condițiile pentru îndeplinirea acestui obiectiv și chiar să vizualizezi peste 6 luni de la începerea unui nou stil de viață. Acest lucru înseamnă organizarea unui plan pe care să-l urmezi strict,  fără eforturi fizice prea mari, ci cu bucuria și încrederea că vei ajunge acolo unde îți dorești. 

 

Cum să îți întărești motivația 

La fel ca în exemplul cu persoanele care își doresc să slăbească, dar renunță de multe aproape înainte să înceapă, fiecare dintre noi trebuie să își mențină motivația până la îndeplinirea obiectivelor, dacă vrem să ne îndeplinim visurile și dorințele. 

Fiindcă de multe ori suntem tentați să renunțăm, există și modalități prin care ne putem menține motivația pe termen lung, cu acțiunile potrivite:

  • Împarte obiectivele majore într-unele mai micuțe. În acest fel, vei avea satisfacția că ai reușit și nu te vei descuraja pe parcurs sau chiar la început, dacă ți se pare că e prea măreț ceea ce ți-ai propus. 
  • Înțelege că este foarte important să finalizezi ceea ce ți-ai propus. De fiecare dată când te oprești în proces sau renunți, ajungi înapoi de unde ai plecat. De aceea e important să înțelegi că trebuie să continui, așa că acesta ar trebui să fie un obiectiv în sine: să nu lași niciodată nimic neterminat. 
  • Socializează cu oameni de succes. Să interacționezi cu alți oameni care au reușit ceea ce tu ți-ai propus te va ajuta să rămâi dedicat obiectivelor tale și, în acest fel, îți vei păstra și tu motivația de a reuși.
  • Nu amâna niciodată nimic. Procrastinarea este cel mai mare inamic al obiectivelor tale și, cu cât amâni mai mult, cu atât îți pierzi mai multă motivație. 
  • Insistă. Să ai răbdare și să continui procesul, indiferent de rezultat, te vor ajuta să rămâi motivat. 
  • Documentează-te despre ceea ce te interesează. Cu cât citești sau asculți mai mult despre ceea ce te interesează, cu atât te vei simți mai motivat să ajungi acolo unde îți dorești. În acest fel, menții vie flacăra pasiunii care te duce un pas mai aproape de ceea ce îți dorești. 
  • Uită-te la imagini cu ceea ce îți dorești să obții. Vizualizând ce este acel lucru pe care ți-l dorești îți va aminti să nu renunți și te va ajuta să îți păstrezi mai ușor motivația.
  • Vizualizează obiectivele. Raportează-te la ceea ce îți dorești de parcă ai îndeplinit deja și vei vedea cum te încarci cu energie pozitivă, care te va ajuta să rămâi motivat și dedicat cauzei tale. 



Așadar, motivația este ceea ce ne face să ne îndeplinim toate obiectivele. Este de reținut însă că, atunci când motivația noastră este strâns legată de ceva din exterior, mai ales care nu stă în puterea noastră, este trecătoare. Dacă ne dorim să ne simțim fericiți și să facem fiecare vis să devină realitate, atunci trebuie să facem toți pașii necesari pentru a n stimula motivația intrinsecă.

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *